Вашингтон — Израел обмисля предложение, според което Хамас освобождава част от

...
Вашингтон — Израел обмисля предложение, според което Хамас освобождава част от
Коментари Харесай

Израел обмисля сделка с Хамас за временно прекратяване на огъня в Газа в замяна на освобождаване на някои заложници

Вашингтон — Израел обмисля предложение, съгласно което Хамас освобождава част от заложниците, които палестинската въоръжена група държи в Газа Събличане в подмяна на преустановяване на огъня от три до пет дни  във войната, научи CBS News. Помощ ще бъде позволена и в Газа по време на преустановяване на военните дейности. Съгласно препоръчаното съглашение Хамас ще освободи незнаен брой дами и деца, споделиха двама чиновници, осведомени с договарянията.

Децата се приоритизират като част от първата група за евентуално освобождение на заложници, ориентирано към в последна сметка връщайки вкъщи почти 240-те заложници, които бяха взети по време на нападението против Израел на 7 октомври от бойци на Хамас.

Президентът Байдън сподели в сряда, че Съединени американски щати считат, че има „ някъде сред 50 и 100 заложници “ в Газа. Досега единствено четирима от пленниците, двама американци и двама израелци, са били освободени от Хамас. По време на тези освобождавания краткосрочните, целенасочени паузи в боевете помогнаха да се подсигурява безвредното прекачване на заложниците назад в Израел.

минаха през разнообразни пермутации през последните седмици и те се забавиха доста по времето, когато Израел стартира наземната си инвазия в Газа. Една константа е приоритизирането на цивилни – по-специално към 50 от тях – пред членовете на израелската войска, които също са държани заложници, съгласно източник, осведомен с договарянията.

Последните седмици донесоха бурна интензивност, в това число среща на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс с ръководителя на израелската разследваща организация Мосад, дружно с високопоставени чиновници на Катар, в Доха. Това беше последвано тази седмица от срещи в района, включващи основния консултант на президента Байдън за Близкия изток, Брет Макгърк. Катар, където Хамас от дълго време има интернационален офис, посредничи в договарянията с групировката.

Сред заложниците има 10 незнайни американци, съгласно Държавния департамент. В разобличаване, предопределено да усили натиска върху процеса, Белият дом разкри този уикенд, че 3-годишно момиченце, жител на Съединени американски щати, е измежду тези, за които се счита, че са арестувани в Газа.

Едно затруднение в тези последни стадии от договарянията са неспособността на Хамас да даде сметка за всеки от заложниците, които се счита, че държи. Израел планува това счетоводство да бъде част от процеса. Други бойни групи в Газа може да държат някои от пленниците. Искането на Израел за цялостно отчитане на заложниците се усложнява от обстоятелството, че те са разпръснати из цялата военна зона и са държани от разнообразни групи.

„ Не мога да ви погледна в очите и да ви кажа, че са към момента живи “, сподели съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан за американските заложници по-рано тази седмица.

Съединени американски щати летят с невъоръжени дронове над Газа, с цел да оказват помощ за локализирането на заложници – индикация за опити за възстановяване на несъвършената разследваща картина от палестинския анклав. Миналата седмица Израел преразгледа броя на убитите при нападението, защото продължава да разпознава останките и остава нестабилно тъкмо какъв брой хора към момента са в плен.

В по-ранно предложение Хамас сподели, че би бил подготвен да освободи 10 деца като част от първия транш в подмяна на преустановяване на огъня, само че Израел изиска повече. По време на целия развой имаше фокус върху почти 50 цивилни и интерес измежду доста задгранични държавни управления за добиване на двойни жители.

През последните седмици имаше голям брой изтекли версии на предложенията, само че без точни числа, публично приети от всички съответни държавни управления или Хамас.

Дипломацията на заложниците постоянно е комплицирана, само че формалните лица на Съединени американски щати, Израел и Катар признават, че това е изключително мъчно, като се има поради, че договарянията се водят по време на дейна война. Двама чиновници, осведомени с договарянията, споделиха, че едно от провокациите е времето, належащо за приемане на отговор от враждебните водачи на Хамас в Газа, откакто нещо е контрактувано от политическите водачи в Доха.

През последните седмици, чиновници на администрацията на Байдън популяризираха четиримата към този момент освободени заложници, в това число американски майка и щерка, като тест за бъдещи освобождавания. И в двете предходни издания Катар служи като медиатор, а Международният комитет на Червения кръст беше неутралната организация, която ескортира заложниците от ареста на Хамас в Газа до ареста в Израел.

През седмиците след тези първични освобождавания обаче казусът със заложниците става все по-политически претрупан в Израел. Редовните демонстрации са очевидци на това, че израелците изливат гнева си към управлението на Израел освен за това, че не съумяха да обезпечат освобождението на заложниците, само че и за това, че не съумяха да открият и осуетят терористичната офанзива на Хамас от 7 октомври преди всичко.

Що се отнася до по-широкия спор с Хамас, израелските публични лица показаха на Съединени американски щати, че изчистването на бойците на Хамас от и към обширната болница Ал Шифа в град Газа е една от главните им цели, преди да сложат завършек на пълномащабната война. Друга цел е елиминирането на командира на Хамас Яхя Синвар, считан за архитекта на офанзивата от 7 октомври. Самият той е бил пандизчия в продължение на десетилетия в Израел, преди да бъде освободен като част от спорната замяна на пандизчии през 2011 година за освобождението на израелския боец Гилад Шалит.

Говорейки в сряда в Северна Калифорния след срещата си с китайския президент Си Дзинпин, Г-н Байдън сподели, че работи всекидневно „ за това по какъв начин мога да бъда потребен за освобождението на заложниците и да имам интервал от време, в който има пауза, задоволително дълга, с цел да разреши това да се случи “.

Той сподели, че прави всичко допустимо, с цел да обезпечи безвредното им завръщане, само че даде да се разбере, че това не значи, че Съединени американски щати обмислят да изпратят свои лични военни сили.

„ Аз съм леко се надявам, леко се надявам “, сподели господин Байдън.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР